Ga naar de inhoud

Dirigent Luuk Tuinder

Dirigent Luuk Tuinder
Luuk Tuinder / foto door Jan Pruim

Luuk Tuinder is al ruim 30 jaar dirigent van Amor Cantandi, naar volle tevredenheid van beide partijen. Luuk heeft een indrukwekkend cv. Hij studeerde orgel en zang aan het conservatorium Groningen. Na zijn eindexamen kwam het zwaartepunt op het zingen te liggen. Luuk heeft als solist meegewerkt aan heel veel concerten. Tot aan zijn pensioen was Luuk als zanger vast verbonden aan het Groot Omroepkoor.

Daarnaast heeft Luuk zich ook als dirigent ontwikkeld. Een greep uit de werken die hij met Amor Cantandi heeft uitgevoerd: het Requiem van Mozart, het Requiem van Fauré, de Petite Messe Solennelle van Rossini en de Messe Solennelle van Gounod. Tot bijzondere uitvoeringen mogen die van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach gerekend worden.
Met de voormalige COV uit Groningen voerde Luuk onder meer het Gloria van Vivaldi, de Messiah van Händel, de Paulus van Mendelssohn, het Magnificat van J.S. Bach en het Oratorio de Noël van Saint-Saëns uit. Als dirigent van mannenkoor Valerius (Emmen) maakte hij opnamen voor het EO programma ‘Nederland zingt’. Daarnaast is hij dirigent tijdens de uitvoeringen van cantate’s van J.S. Bach in Vries en Zuidhorn die worden georganiseerd i.s.m. de stichting Muziek en Scholing.
Ook in het modernere repertoire is Luuk Tuinder thuis. Als dirigent van Capella Frisiae voerde hij het Requiem van Daniel de Lange en het Psalmenrequiem van Daan Manneke uit. De ‘Sunrise Mass’ van Ola Gjeilo deed hij met Amor Cantandi.
Aan huis heeft Luuk een omvangrijke leerlingenpraktijk (zangles). Ook met deze leerlingen geeft hij soms uitvoeringen, denk daarbij aan werken zoals de Musikalische Exequien van Schütz en de Zigeunerleben van Schumann.